Martin ZydlowskiMartin Szydlowski är född 1986 och är uppvuxen samt boende i Stockholm. Martin har under olika vändor bott i Israel där han studerade på olika ortodoxa yeshivot, däribland ett år på yeshivan Midrash Shmuel i Jerusalem. Han använde Talmuds juridiska diskurser till att fördjupa sig i Sveriges lag och arbetar för närvarande som jurist. För några år sedan fick Martin en snilleblixt när han blev inbjuden till diverse judiska organisationers facebookgrupper och grundade därför facebookgruppen, Stockholms virtuella judiska församling. 

Session: Varför detta hårda tonläge?

Ett par privatperson startade Stockholms Virtuella Judiska Församling på Facebook som idag är en hemlig grupp med 1077 medlemmar.   Något senare startade Judiska Församlingen i Stockholm en egen öppen Facebook-sida, som idag har 945 ”likes”.  Men sidorna skiljer sig kraftigt åt.

På Stockholms Virtuella Judiska Församling lägger privatpersoner upp recept på challebröd, judiska vitsar, tips från Tel-Aviv od.  Stockholms Judiska församling, Chabad och Jeshurun annonserar sina program. Det diskuteras hur det är att vara jude i Sverige idag, situationen i Israel, rabbinavhopp och mycket mer. Debatten är emellanåt intensiv med förolämpningar och kränkande inslag mellan medlemmarna. Stockholms Judiska Församlings Facebook-sida har merkaraktären av en informationssida. Så har vi för lite debatt i våra judiska kretsar? Eller bråkar vi för mycket? Frågan går till Martin Szydlowski, en av grundarna av Stockholms Virtuella Judiska Församling, och John Gradowski, administratör av Judiska Församlingens i Stockholms sida.

Enci Rajs Haking leder samtalet.