Anette har gjort ett masterarbete om skam på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Ämnet var nya performativa praktiker.  Hon har också gjort projektet ”Andra Generationen”, en dokumentärfilm och en teaterföreställning om hur det varit att växa upp i skuggan av Förintelsen. I sitt arbete utforskar hon gränsöverskridande med olika sceniska praktiker. I botten har hon en utbildning vid Dans- och teaterhögskolan i Stockholm (1980-83), och har sedan dess arbetat med allt från nutida dans till skådespeleri på olika institutionsteatrar och fria teatergrupper. Som producent och scenkonstnär arbetade hon åren 2000-2010 med föreställningarna: ”KÄRLEK”, ”PAPPA”, ”LIVING ROOM” och ”MAMMA” som alla spelades på Kulturhuset. 2011 regisserade hon ”INTO ME YOU SEE”, en rock-performance med Daniella Gordon och ett rockband, vilken under sommaren 2012 var på turné i Kalifornien.

Den arbetsmetod som har lett fram till dessa föreställningarnas slutgiltiga form har varit kollektiva processer där ensemblen har arbetat fram text, film, koreografi och formspråk.

Föreställningarna “KÄRLEK” och “LIVINGROOM” har haft en mer egen konstnärligt konceptuell form där hon har utgått från sina inre bilder som hon iscensatt med skådespelare, regissörer, koreografer och konstnärer där scenografin har haft en bärande roll. Rummet med dess möjligheter och begränsningar har där utgjort den konstnärliga klangbotten som fått föreställningarna att röra sig i ett gränsland mellan artperformance, dans och teater.

Session: SKAM?!

Är skam bara negativt? Kan vi lära oss något av den? Vad är skillnaden mellan skam och skuld – skam och skamlöshet? Under 45 minuter kommer Anette Sallmander att presentera skambegreppet ur psykologiskt, religiöst, socialt, kulturellt, identitets baserat och biologiskt perspektiv. Hon kommer också göra en performativ presentation på temat skam. Det som synliggörs på scenen är både ett blottande och ett döljande.

Skam uppstår i den andres blick.

På scenen har skådespelaren makten och tolkningsföreträdet över verket, samtidigt som han/hon exponerar sig för värdering i den andres blick. Den som upplever skam vill gömma sig, sjunka genom marken, försvinna.

Syndafallet var ett avslöjande. Skammen inträdde i världen i den stund nakenheten uppenbarades.