Lena-PKOrdförande i Judiska Centralrådet sedan 1999. Representerar Judiska Centralrådet i Regeringens råd för trossamfund, samt sitter i Språkrådet för minoritetsspråken. Har suttit med i diverse statliga utredningar; bland annat den som ledde fram till Forum för Levande Historia, samt den utredning som ledde fram till samma juridiska rättigheter för samkönade äktenskap. Är styrelseledamot i European Jewish Congress exekutiv och har diverse ytterligare internationella judiska uppdrag.

Session 1: Ska judarna ta plats i samhällsdebatten?

Tar vi fighten i “Jews as such”frågor (e.g. brit mila, schechita)? Vill och vågar församlingen möta Christer Sturmark i brisfrågan? Borde vi diskutera allmänetiska frågor ur ett judiskt perspektiv med majoritetssamhället?

Medverkande: Lena Posner-Körösi, Göran Rosenberg, Ingrid Lomfors och Isak Nachman. Moderator: Marc Harris

Session 2: Dagen med Obama

President Barack Obamas besök hos Judiska Församlingen i Stockholm en solig septemberdag är utan överdrift årets största händelse för judenheten i Sverige. Det hela kom som en överraskning och blev en enorm framgång. Obamas tal utanför synagogan till Raoul Wallenbergs ära direktsändes i TV-kanaler världen över. Men vad var det som egentligen hände? Och hur var förberedelserna? Besök från en amerikansk president är som luftlandsättning där inget får gå fel. Hör om spelet bakom kulisserna med Judiska Centralrådets ordförande, Lena Posner-Körösi, regeringens samordnare för Raoul Wallenberg-året Olle Wästberg, samt Siavosh Derakhti, mottagare av det första Raoul Wallenberg-priset