Bertil Oppenheimer är auktoriserad revisor, författare och kassör i Judiska släktforskningsföreningen i Sverige. I oktober 2016 utkom andra utvidgade upplagan av hans bok ”Till Sverige- historien som aldrig blev berättad”. Bertil är en mycket flitig föreläsare om sin bok. Kommentarer om boken och Bertils föredrag går att läsa på www.bertiloppenheimer.blogspot.com

Sessionstitel: Tysk-Judiska metallhandlare, näringslivet och sionismen i Sverige

Presentatör(er): Bertil Oppenheimer, Peter Haas

Sessionsbeskrivning: Vårt föredrag om judiska metallhandlare som kom till Sverige före det andra världskriget handlar om deras livsöden; utbildning i Tyskland och deras affärer med svensk industri men har också en intressant koppling mellan sionismen och deras affärer både i Tyskland och Sverige. Flera av dessa affärsmän var när de kom till Sverige starkt sionistiskt påverkade och bedrev vid sidan av affärerna också sionistisk propaganda. Och där kom Fredrik Böök också in i sammanhanget.

60 min

Spår: Judiskt liv

 

Sessionstitel: Till Sverige – historien som aldrig blev berättad

Presentatör(er): Bertil oppenheimer

Sessionsbeskrivning: Författaren berättar om sin bok som nu utkommit med en andra utvidgad upplaga. Den behandlar föräldrarnas dramatiska kamp att ta sig till Sverige under andra världskriget. Boken beskriver också frågor kring svensk flyktingpolitik och personer som på olika sätt försökte hjälpa judar att komma ut ur krigets helvete. Boken har (tyvärr) ständig aktualitet i vår främlingsfientliga värld.

60 min

Spår: Judiskt liv