Sonia Schlossman är journalist, bosatt i Köpenhamn och Rom, författare till barnböcker, fackböcker och artiklar, bl a i Judisk Krönika och i Dagen. Hon har under flera år organiserat resor tillsammans med teol dr Göran Larsson till det judiska Rom med mötet mellan judendom och kristendom som tema samt resor till Sicilien med den judiska historien i centrum.

Sessions:

Judarna i Italien under fascismen och den nazityska ockupationen
 Det var väl inte så farligt att vara jude i Italien under fascismen och den nazityska ockupationen?  De italienska judarna räddades, eller hur? Hur var det egentligen med påven Pius XII? Och Mussolini var väl inte antisemit?  Myterna om vad som hände i Italien de här åren florerar. Är de sanna? Vad hände egentligen?

Finns det fortfarande judar på Sicilien?
De kom med romarna, kanske tidigare, och stannade till 1492 då de utvisades. Under 1500 år var judarna den mest stabila folkgruppen på Sicilien och den judiska kulturen blomstrade.  Idag söker många kristna på Sicilien sina judiska rötter. Man har hittat en mikve från 500-talet i Siracusa och en synagoga har startats, den första på 500 år.