Aleksander WolodarskiAleksander Wolodarski, SAR/MSA är ansvarig arkitekt för Bajit projektet och har ritat det nya skol- och kulturcentret och dess förplats mot Nybrogatan, den så kallade Sofi Almquists Plats. Aleksander Wolodarski föddes 1944 i Tjelabinsk i Sovjetunionen, dit hans polsk-judiska familj var deporterad under kriget. Wolodarski växte upp i Warszawa och kom till Sverige från Polen 1967, för att studera svensk stadsplanering. Politisk turbulens i östblocket våren 1968 avgjorde att han inte kunde återvända. Wolodarski är arkitektutbildad vid Moskvas Arkitektur Institut, MAI, Tekniska Högskolan i Warszawa, TH, samt vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm där han tog sin arkitektexamen, 1972.

Session: Bajit och den judiska framtiden i Stockholm

Efter år av planering byggs äntligen ett nytt hus för den judiska gruppen. I huset skall Hillels alla verksamheter finnas. Men Bajit skall inte bara vara en skola, utan en byggnad där det judiska skall kunna uttryckas på många olika sätt. Det kan vara i form av mat, musik, diskussioner, utställningar och fester, men vem är huset egentligen för? För de aktiva judarna, för judar som lever i periferin, för den icke judiska publiken som är intresserad av det judiska?

Panelsamtal med husets arkitekt Alexander Wolodarski, Bajits ordförande Mikael Kamras, Judiska Församlingens generalsekreterare Ingrid Lomfors med Henrik Salamon som moderator