Benjamin har jobbat med det mesta inom svensk judenhet: församlingspedagog, judendomslärare, andlig ledare i Stockholm, Göteborg, Malmö och på Glämsta. Nu bor han i Göteborg, studerar religionsvetenskap på universitetet, är aktiv inom omskärelsedebatten och interreligiös dialog. På fritiden är han presstalesman för det amerikanska Democrats Abroad Sweden – Gothenburg och är pappa till världens två sötaste tjejer.

Session 1: Förhudsfritt? – ett diskussionsforum

Det är många värderingar som ställs emot varandra när man börjar fundera kring brit milah, den antika judiska omskärelseritualen: individens rättigheter, religionsfriheten, minoritetsidentiteter och medicinsk-etiska principer. Varför omskär vi våra judiska pojkar och är det försvarbart i det moderna Sverige? En sak är säker: vi judar har länge varit alltför dåliga på att tala öppet om frågan! Jag har mina åsikter och ger min syn på saken, men vill gärna höra era tankar och upplevelser. Alla hjärtligt välkomna, med eller utan förhud!

Session 2: Judarna och den amerikanska politiken, 1776-2012

Amerikanska judar har alltid haft ett unikt förhållande till politiken, genom USA:s historia. Vi tittar tillbaka på hur det judiska folket har anpassat sig till detta andra “förlovade land” och hur USA påverkats av dess judiska befolkning. Vad har valrörelsen 2012 haft för judiska inslag och vad innebär valresultatet för landets framtid, relationen med Israel, konflikten med Iran och för krisen i Europa? Mycket kritiskt kan man säga om den amerikanska politiken, men likt Hollywoods värsta action-rulle, blir man aldrig uttråkad…