Marianne GoldmanMarianne Goldman är dramatiker, psykosyntesterapeut och workshopledare. ”För mig handlar nästan allt skrivande om konflikt. Att vara svensk judinna är en av mina darlings vad det beträffar. Toppar nästan konfiktlistan. ”Hon blev känd för en större allmänhet i Sverige som en av två huvudförfattare till den första svensk-judiska cabarén KAOS ÄR GRANNE MED FINKELSTEIN. Året var 1989. I den flerfaldigt prisbelönta långfilmen FREUD FLYTTAR HEMIFRÅN från 1991 i regi av Susanne Bier, skildrar Marianne Goldman en judisk familj i upplösning. Hon visar på det laddade förhållandet mor – dotter, där moderns sjukdom och död i cancer bildar fond. Bland andra produktioner utmärker sig främst CANCERBALKONGEN som blev uttagen till Nordisk Teaterunions tävling om bästa nordiska pjäs (urpremiär Upsala Stadsteater)Pjäsen hade sju produktioner runt om i Skandinavien.

Hennes senaste pjäs heter ETT TREVLIGT JUDISKT PAR vars första akt har tryckts i tidskriften CONST Literary
(P)review. Den utspelar sig i Stockholm och Tel Aviv under det att Ship to Gaza är på väg mot Gaza. Politik, vardagen och judisk identitet diskuteras och flätas samman i parets ömsinta men också problemfyllda relation. Middagen i Tel Aviv hos paret Ofra och Rafi ger perspektiv åt livet i Stockholm och Lea och Leffes relation ställs på sin spets.

Så här skriver Charlott Neuhauser från Draken Teaterförlag; Marianne Goldman är en mästare i att skriva slagfärdig dialog som bottnar i djup människokännedom. Detta är en pjäs som på ett komplext, allvarligt och humoristiskt sätt ger en nutida skildring av situationen i Israel, judisk identitet och fördomar, filtrerad genom Lea och Leffes liv.

Session 1: HINDER OCH EUFORI- mitt judiska skapande

Vilka drivkrafter har vi i vårt skapande? Vilka hinder möter vi på vägen? När uppstår euforin? Och hur mycket påverkar minoritetstillhörigheten våra processer? Teatervetare Yael Feiler, dramatikern Marianne Goldman och scenkonstnären Anette Sallmander läser texter och berättar om sina judiska roller innanför och utanför teatern. I teatersverige är det judiska inte helt oproblematiskt. Alla tre har de erfarenheter kring skapande och judisk identitet som både allvarsamt och humoristiskt.