Jonathan Metzger är doktor i ekonomisk historia och biträdande lektor på KTH. Under 1990- och 2000-talet var han väldigt aktiv i Stockholms judiska liv, bland annat i ungdomsföreningen Habonim, March of the Living, Föreningen Glämstapersonal, som medlem i Glämstakommittén och som ledamot och ordförande i Församlingens Kulturkommitté. Han har skrivit i Judisk Krönika, men är troligtvis mest bekant i judiska kretsar som manusförfattare och regissör, bland annat till pjäsen “Men i Framtiden då?” på Judiska Teatern och långfilmen “Livet i 8 Bitar” tillsammans med Jonas Raber. Idag ligger hans engagemang framförallt utanför det judiska området, bland annat i stiftelsen Culture Without Borders – initiativtagare till projektet Berättarministeriet som driver skrivarverkstäder för barn i områden med hög arbetslöshet.
Session 1: Kippor, kalkonkorv och Christmukah – Judiskhet på 2000-talet
Idag behöver vi inte vallfärda till kosherian för att få kosher fyllning i våra shabbes-tacos, att köpa en siddur-app till iPhonen kostar strax under en tia, och behöver våra barn verkligen gå i rellen när de kan lära sig om judiskhet på Youtube? Samtidigt avfolkas det judiska Malmö, och allt färre svenskar vågar eller vill gå med en Magen David runt halsen. Att vara jude i Sverige
har blivit mer bekvämt – men är samtidigt svårare än någonsin. Hur är det att vara ung jude i Sverige idag och hur ser framtiden ut? Johanna Schreiber möter unga judar och diskuterar högt och lågt om identitet, relle, framtid och mycket mer!