OLYMPUS DIGITAL CAMERASom barn till överlevande växte jag upp i Borås på 50-talet. Familjen, släkten, andra överlevande och deras familjer blev det sociala skyddsnätet och den kulturella hemvisten. Som utbildad språkvetare och jiddischkunnig fick jag förtroendet att samordna arbetet för jiddisch. Arbetet med statens utredningar och beredningen av underlagen inför regeringens beslut har väckt stort intresse vid internationella konferenser och blivit mycket uppmärksammat. Jag var delaktig i grundandet av Sveriges Jiddischförbund, år2008, för att utveckla och revitalisera jiddischkulturen. Till vardags driver jag Vertex Trainig AB, där jag föreläser och utbildar.

Sessionstitel: Schmaltz eller matfett?

Presentatör(er): Susanne Sznajderman-Rytz

Sessionsbeskrivning: Blir det roligare på jiddisch? Förtryck och utanförskap har en stark ställning inom den judiska kulturen. Är humorn och språket redskap för överlevnad? Föreläsningen innehåller exempel på underfundiga språkliga vändningar och typiska vitsar, på svenska, engelska och jiddisch!

45 min

 

Sessionstitel: Finns dina rötter i Jiddischlands mylla?

Presentatör(er): Susane Sznajderman-Rytz

Sessionsbeskrivning: Föreläsningen behandlar en judisk generations födelse och uppväxt på flera mindre orter i Sverige. En spirade och livgivande pionjäranda blev ett unikt socialt projekt med gränslös kultur. Lyckades de överlevande återskapa sina liv, sin värdighet och få framtidstro?

60 min