Ricki NeumanRicki Neuman, journalist och författare, tidigare på SvD Kultur, gav 1996 ut romanen ”Henry, Marion, Manhattan”, och 2012 romanen ”Ni är inte så märkvärdiga som ni tror”, som utspelar sig i nutid och handlar om Israel, om Förintelsen och om att vara jude i Sverige, medlem i arbetsgruppen bakom Judiska museets pågående utställning, ”En svensk framgångssaga…”, deltog i den tredje svenskjudiska rundresan till Etiopien i december 2013, som gick till de gamla judiska områdena i landets norra delar, under ledning av bland andra Andy Berhane från Skövde, ursprungligen från Etiopien.

Session 1: Att vara etiopisk jude i Etiopien, Israel – och Skövde

För ett år sedan landade det sista flyget med etiopiska judar på Ben Gurion Airport, och en mångtusenårig närvaro avslutades, en historia som bl a rymmer tvåhundra år med ett eget judiskt rike. Sedan slutet av 70-talet har Israel hjälpt cirka 90 000 etiopiska judar att ”komma hem”. En av dem var Andy Berhane, som växte upp i Etiopien, gjorde alijah och till sist hamnade i Skövde. Han samtalar med Ricki Neuman – om att vara etiopisk jude, om att försöka bli israel och sedan svensk, och om de cirka 110 000 etiopiska judar idag som lever i Israel.

Session 2: Judar och pengar – myt och verklighet

En svensk framgångssaga… heter en pågående utställning på Judiska Museet. Den presenteras av Ricki Neuman, berättar om hur några judiska invandrare förändrade Sverige, moderniserade näringsliv, industri och bankväsende, byggde vårt första varuhus, skapade vår första internationella affärsbank, samt skänkte stora summor till välgörenhet. Den handlar även om en lyckad integrering, om hur Sverige släppte in dessa främmande människor, med en främmande religion, och lät dem verka, till gagn för landet. Vidare diskuteras om dessa personers judiska bagage medverkade till deras framgång.